IVA Groep > Nieuws > Algemeen nieuws > 6 tips voor het inrichten van een werkplek

6 tips voor het inrichten van een werkplek

Geplaatst op: 10/12/2013
inrichten

Is uw organisatie toe aan een nieuwe uitstraling? Of heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw kantoor? Neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op via 010 798 90 44 of mail naar project@ivagroep.nl.

Heb je je werkplek helemaal zelf mogen inrichten? Staan er planten in de buurt? Kun je uit een raam kijken? Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op het welbevinden van medewerkers. Op zijn PsyBlog (zie www.spring.org.uk) geeft Jeremy Dean zes, op psychologische inzichten gebaseerde tips voor het creëren  van de ideale werkplek.

1. Vermijd, indien mogelijk, kantoortuinen
In theorie zouden kantoortuinen communicatie en het teamgevoel moeten verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat er in kantoortuinen inderdaad iets beter gecommuniceerd wordt. Er is echter geen bewijs voor beter functionerende teams (Kim & Dear, 2012). Het minieme voordeel van betere communicatie wordt teniet gedaan door de nadelen van het werken in kantoortuinen. Kantoortuinen zijn lawaaierig, niet goed voor de concentratie en er is een gebrek aan privacy. Medewerkers die een eigen ruimte of kantoor hebben, zijn meer tevreden met hun werkomgeving. Echter, ook in kantoortuinen kunnen afgeschermde ruimtes gecreëerd worden en ruimtes met wat meer privacy.

2. Een rommelig of een opgeruimd bureau?
Helpt of hindert een rommelig bureau? Is een rommelig bureau inderdaad een indicatie voor een rommelige geest? Onderzoek toont aan dat orde en wanorde verschillende psychologische consequenties hebben. In een experiment werd aangetoond dat een rommelig bureau creativiteit aanmoedigt, terwijl een netjes opgeruimd bureau wijst op een conformiteit en goed moreel gedrag. Er is dus zowel voor het rommelige als het opgeruimde bureau iets te zeggen. Het hangt er van af wat je wilt stimuleren.

3. Rond is mooi
Onderzoek over rond versus recht is wel eenduidig. In een studie van Dazkir en Read (2011) werden deelnemers  interieurs met heel veel rondingen getoond en interieurs met heel veel rechte hoeken. De deelnemers aan dit onderzoek vonden de interieurs met veel rondingen kalmerend. In ruimtes met veel ronde vormen ontspanden zij beter. Deze bevindingen werden min of meer bevestigd in een ander experiment. Mensen vinden ruimtes met veel rondingen mooier (Vartanian et al., 2013). 

4. E en ruimte met uitzicht (of een foto van een uitzicht) 
Een lekkere wandeling in de natuur heeft een kalmerend effect. Er is zelfs een studie die aantoont dat een wandeling in de natuur het geheugen met 20% kan verbeteren. Maar kan dit effect gerepliceerd worden door de natuur een klein beetje in het kantoor te brengen? Berto (2005) heeft dit getest. Zij concludeerde dat alleen al het kijken naar plaatjes met natuurlijke vergezichten de cognitieve functie verbetert. Sterker nog, het kijken naar plaatjes of foto’s met natuurlijke landschappen reduceert stress en is goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen in het algemeen (Verlarde & Teit, 2007).

5. Planten
Als een wandeling in de natuur of het kijken naar plaatjes met landschappen een positief effect heeft, dan zullen planten dat toch ook wel hebben? Dat klopt inderdaad. Uit onderzoek van Raanaas et al. (2011) blijkt dat wanneer mensen verblijven in een ruimte met vier planten hun concentratieboog verbetert in vergelijking met mensen (controlegroep) die geen planten in de buurt hebben.

6. Decoreer
Het schone, steriele kantoor wordt gezien als de omgeving waarin het hardst gewerkt kan worden. Deze aanname wordt in een experiment van Knight & Haslam (2010) verworpen. In dit experiment werden de prestaties van deelnemers in kale, minimalistisch ingerichte kantoorruimtes vergeleken met de prestaties van mensen voor wie het kantoor werd ingericht door de onderzoekers en mensen die zelf hun kantoor mochten inrichten. Aangeklede, ingerichte kantoren blijken beter voor het welzijn, de concentratie, het oog voor detail en het omgaan met informatie. De mensen die zelf hun kantoor mochten inrichten bleken het productiefst en waren het meest tevreden. Ze voelden zich beter thuis. De ideale werkplek heeft dus mooie rondingen, planten en een mooi, natuurlijk uitzicht.

Bron: Office Magazine, nr 5 – 2013

Is uw organisatie toe aan een nieuwe uitstraling? Of heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw kantoor? Neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op via 010 798 90 44 of mail naar project@ivagroep.nl.