IVA Groep > Nieuws > Algemeen nieuws > 21-ste Bep van Klaveren Memorial einde unieke traditie

21-ste Bep van Klaveren Memorial einde unieke traditie

Geplaatst op: 01/05/2014
bepvk

ROTTERDAM – Met de 21-ste Bep van Klaveren Memorial op maandag 10 november komt er een einde aan een unieke traditie. Het jaarlijkse eerbetoon aan de enige Nederlandse Olympisch kampioen boksen van Amsterdam 1928 zal na die avond voortaan niet meer worden georganiseerd. Hetzelfde geldt voor de Junior Bep van Klaveren, die dit jaar haar derde editie beleeft.

Fast Forward is in de persoon van Ardie den Hoed vanaf de eerste editie van de Bep van Klaveren Memorial belangeloos bij het evenement betrokken geweest. Nadat grondlegger en de grootste fan van Van Klaveren, Aad Veerman, na tien edities besloot om te stoppen met de organisatie van de Memorial nam hij het evenement samen met Veerman’s oudste dochter Louise Lenten-Veerman over. zonder geld van Veerman..

Onder Fast Forward groeide de Bep van Klaveren Memorial uit tot een jaarlijkse interland tussen Nederlandse boksers en opponenten uit alle delen van de wereld. Er werden boksers uit Cuba, Zuid-Afrika, China en andere landen naar het Topsportcentrum gehaald voor het jaarlijkse eerbetoon aan de Dutch Windmill. De Bep van Klaveren groeide met steun van loyale groep sponsoren uit tot het grootste amateur boksgala van Europa. De nationale feestdag van Crooswijk die alleen op uitnodiging kon worden bijgewoond. Een samenwerking met het bedrijf van Frank Wentink zorgde er vanaf 2007 voor dat topsport en entertainment op deze avond naadloos in elkaar overliepen. Husnu Kocabas nam als bokser afscheid in een vol Topsportcentrum en Marichelle de Jong zwaaide er als bokser af. De winnaars van de Bep van Klaveren Memorial-prijs konden er hun tranen nauwelijks bedwingen en jonge talentvolle boksers kregen er vanuit de Junior Bep van Klaveren Memorial voor het eerst een groot podium.

Wat in twintig jaar tijd echter nooit veranderde was de inzet van Fast Forward. Nadat Louise Lenten-Veerman besloot om tijdens de twintigste editie afscheid te nemen, heeft het bedrijf al in september 2013 aangegeven het evenement niet meer op dezelfde vrijwillige basis voort te kunnen zetten. De gesprekken over de toekomst van de Memorial leverden echter niets op. De Nederlandse boksbond (NBB) bleek niet over financiële middelen te beschikken. Omdat de gemeente Rotterdam liet weten geen gesprek over een andere opzet van het evenement aan te willen gaan, trok Fast Forward een onvermijdelijke conclusie. Het is voor het bedrijf zakelijk niet langer verantwoord om in de Maasstad twee boksevenementen zonder vorm van inkomsten te blijven organiseren.

De sponsoren van de Bep van Klaveren Memorial zijn tijdens het traditionele ontbijt in Van der Valk hotel Ridderkerk als eerste geïnformeerd over de beslissing om te stoppen met het evenement. Dat geldt ook voor de junior Bep van Klaveren Memorial. Aan beide tradities komt een einde. Fast Forward zal zich samen met Frank Wentink en leden van de Raad van Advies inzetten om de derde Junior Bep van Klaveren en 21-ste Bep van Klaveren Memorial een passend slot te geven. De evenementen zijn altijd in de geest van de Crooswijkse bokser georganiseerd. Opgeven was nooit een optie, totdat er voor Fast Forward helaas geen andere keuze over bleef.

Mocht het nieuwe college in Rotterdam na installatie deze unieke traditie echter voor de stad te willen behouden, dan is Fast Forward graag bereid om met burgemeester en wethouder het gesprek voor de toekomst aan te gaan.