Ergonomisch zitten

De slogan ‘zitten is het nieuwe roken’ is u wellicht al bekend. De mens is niet gemaakt om het meerendeel van de dag te zitten. Een gemiddelde werknemer die op kantoor werkt, zit vaak al 90% van de dag achter zijn bureau. Dit is veel te lang. De mens moet bewegen, vaak van werkhouding veranderen en zoveel mogelijk rechtop zitten. Dit voorkomt fysieke klachten en bevordert de productiviteit.

ergo-stoel2

Gezond op kantoor

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat veel mensen verkeerd zitten op een bureaustoel. Wanneer u hangt in een stoel of op de bank ondersteund u niet de natuurlijke vorm van uw lichaam, met als gevolg allerlei verschillende fysieke klachten.

Tips voor ergonomisch zitten

Ergonomisch zitten kent verschillende condities voor de meest optimale positie.

Als eerste is de juiste zithoek van groot belang. Het is algemeen bekend dat de rug recht moet zijn als u zit. Wanneer uw rug een schuine hoek aanneemt tussen zitvlak en rugleuning, treedt er afschuifkracht op. Hierdoor zakt u beetje bij beetje onderuit met rugklachten tot gevolg.

De aansluiting van de van de onderrug aan de rugleuning is een volgende conditie om ergonomisch goed te kunnen. Door de zitdiepte aan te passen van uw stoel zorgt u ervoor dat u goed tegen de rugleuning aan zit. De perfecte zitdiepte is als u een platte hand tussen de knieholte en de zitting kunt plaatsen.

De armleuning van een bureaustoel wordt vaak niet gebruikt. Maar vaak wordt het gewicht van de armen onderschat. Gemiddeld wegen de armen 10% van het lichaamsgewicht. Daarom is het belangrijk om ze geregeld te laten rusten op de armleuningen. De armleuningen dienen iets boven het bureau uit te komen. Niet juist ingestelde armleuningen zorgen voor kramp in de hals, nek en schouders.

De bovenstaande tips zijn allemaal gebaseerd op het minimaal belasten van uw rug. Zo ontspannen uw spieren en is de bloedcirculatie optimaal.

Oplossingen om ergonomisch te zitten

Naast de bovenstaande tips zijn er ook andere oplossingen om verantwoord ergonomisch te zitten. IVA Office heeft een speciaal samengesteld assortiment ergonomisch meubilair. Dit meubilair forceert een actieve zithouding. Voorbeelden hiervan zijn de Swopper en de Muvman. Door de bewegende delen van de stoel zorgen ervoor dat u bewust bent van uw houding en automatisch rechtop gaat zitten.

Afspraak maken?

Wilt u meer weten over de mogelijke oplossingen, informatie of een afspraak maken? Vul het contactformulier of neem contact op via project@ivagroep.nl of bel met 010 – 798 90 44.

De nieuwe website van IVA Office is live! Interesse? Klik hier